Faizsiz Prensiplerle Çalışan Bir Eximbank Mümkün Mü?

Author :  

Year-Number: 2024-7(2)
Yayımlanma Tarihi: 2024-06-22 12:37:34.0
Language : Turkish
Konu : Finance
Number of pages: 327-341
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Çalışmada, Türk Eximbank’ın mevcut durumda dış ticaret finansmanında kullandığı nakdi ve gayri nakdi faizsiz ürünler hakkında ayrıntılı bir şekilde bilgi verilmektedir.  Günümüzde İslami sermayenin önemli bir potansiyele sahip olduğu aşikardır. Ancak yeterli faizsiz ürün bulunmaması nedeniyle bu sermayeyi kullanmaktan çekindikleri görülmektedir.

Günümüz Türkiye’sinde ve dünya genelinde dış ticaret hacmini artırmak amacıyla, büyük bir potansiyeli bulunan İslami sermayenin pazara girişini desteklemek için özellikle Türk Eximbank’ın sunduğu kısıtlı ürünlerden faizsizlik prinsiplerine uygun nakdi ve gayri nakdi krediler, Sevk öncesi ihracat kredisi, peşin ithalatın murabaha yolu ile finansmanı, İthalatın leasing yolu ile finansmanı, Suudi Eximbank’ı (SEP) ve İslam Kalkınma bankası kuruluşu Uluslararası İslami Ticaret Finansmanı Kurumu (ITFC) kaynakları ile finansman, Poliçe avali yolu ile finansman, Akreditif ile vadeli ihracat finansmanı, akreditif teyit sigortası, tekafül (katılım sigortacılığı), teminata mektuplarının nakde çevrilmesi sigortası ve kefalet sigortası ele alınmıştır. Bu programlarının da katılım bankalarında uygulanabilirliği, faizsiz bankacılık ilkeleri doğrultusunda uygulanabilirliği değerlendirilmiştir. Bu ürünlerle ilgili farkındalığın artması için çeşitli öneriler sunulmuştur.

Çalışmada ayrıca, Türk Eximbank’ın faizsiz ürünleri ve dış ticaret finansmanında kullandırdığı ürünler araştırılmış, detaylandırılmış, dış ticaret firmaları açısından avantajları üzerinde durulmuş ve aynı zamanda sektörde bir açık olması niteliğindeki faizsiz ürünler hakkında bilgilendirme yapılmaya çalışılmıştır.

Çalışmamızda ele alınan çeşitli faizsiz ürün önerileri ile dış ticaret hacminin artırılabileceği düşünülmektedir. Bu bağlamda öncelikle Türk Eximbank’ın ürün programları genel hatlarıyla incelenmiş ve sonraki aşamada ise Türk Eximbank’ın faizsiz ürünleri üzerinde durulmuştur. Son olarak da İslami sermayenin dış ticaret hacmine olumlu etkisini desteklemek amacıyla ürün ve yeni bir bankacılık modeli önerileri getirilmeye çalışılmıştır.

Keywords

Abstract

 

In this study, detailed information is provided about the interest-free cash and non-cash products used by the Turkish Eximbank in foreign trade financing. It is evident that Islamic capital has significant potential in today's world. However, it is observed that they refrain from using this capital due to the lack of sufficient interest-free products. In order to increase foreign trade volume in present-day Turkey and worldwide, interest-free cash and non-cash credits compliant with interest-free principles, Pre-shipment export credits, financing of cash imports through murabaha, financing of imports through leasing, financing with resources from the Saudi Eximbank (SEP) and the establishment of the International Islamic Trade Finance Corporation (ITFC) by the Islamic Development Bank, financing through policy aval, export finance with letter of credit, confirmed letter of credit insurance, takaful (participation insurance), insurance for the conversion of guarantees into cash, and guarantee insurance are addressed, particularly those offered by the Turkish Eximbank. The applicability of these programs in participation banks and their applicability in line with interest-free banking principles have been evaluated. Various suggestions have been made to increase awareness of these products. Additionally, the interest-free products of the Turkish Eximbank and the products it offers in foreign trade financing have been researched, detailed, and the advantages for foreign trade companies have been emphasized, while also attempting to provide information about interest-free products, which constitute a gap in the sector. It is believed that the various interest-free product suggestions discussed in our study can increase foreign trade volume. In this context, first, the product programs of the Turkish Eximbank were examined in general terms, and then, the interest-free products of the Turkish Eximbank were emphasized. Finally, suggestions for products and a new banking model aimed at supporting the positive impact of Islamic capital on foreign trade volume have been attempted to be presented.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics