Türkiye’deki Büyükşehir Belediyelerinin Kent Mültecileri ile Sınavı

Author :  

Year-Number: 2022-5(2)
Yayımlanma Tarihi: 2022-12-17 17:01:35.0
Language : English
Konu : Economics and Administration
Number of pages: 147-156
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Suriye’den milyonlarca göçmen çatışmalardan çeşitli ülkelere sığınmışlardır. Özellikle sınır ülkelerde Suriyeli mülteci sayısı çok fazladır. Sınır ülkeler içinde ise en fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan ülke Türkiye’dir. Türkiye’de bulunan kayıtlı Suriyeli mülteci sayısı dört milyona yakındır. Kent mültecileri olarak Suriyeli mülteciler Türkiye’nin çeşitli kentlerine dağılmışlardır. Yoğun bir mülteci nüfusu ile karşı karşıya kalan kentlerde var olan sorunlar ağırlaşmış ve yeni pek çok sorun ortaya çıkmıştır. Kent yönetimleri Suriyeli mülteciler ile birlikte bu kadar yoğun bir kent mülteci sorunu ile karşı karşıya kalmışlardır.

Kent mültecilerinin yoğunluğu kentlerde altyapı, toplumsal, ekonomik sorunların da artmasını getirmiştir. Kentlerden sorumlu olan yerel yönetimler de bu sorunlarla baş etmek zorunda kalmaktadır. Ancak Türkiye’de mültecilere yönelik yasal düzenlemenin olmaması, yerel yönetimlere mültecilerle ilgili net, yasal sorumluluklar verilmemiş olması sorunları ağırlaştırmaktadır.

Bu çalışma büyük oranda mülteci nüfus barındıran Türkiye’deki büyükşehir belediyelerinin mültecilere yönelik politika ve uygulamalarını ortaya koymak için yapılmıştır. Büyükşehir belediyelerinin ilgili birimlerine online gönderilen anket ile kent mültecilerine yönelik yaptıkları çalışmalar ve karşılaştıkları sorunlar anlaşılmaya çalışılmıştır. Anket sorularına cevap veren dört büyükşehir belediyesinin kent mültecilerine yönelik çeşitli sosyal hizmet ve yardımlarda bulundukları ancak temel sorun olarak maddi olanak eksikliği gösterilmiştir. Toplumsal uyumun sağlanmasında kent yönetimlerinin sorumlu olduğunu belirtmektedirler. Verdikleri cevaplar değerlendirildiğinde büyükşehir belediyelerinin kent mültecilerine yönelik sosyal hizmet ve yardımların iyileştirilmesi noktasında, yasal düzenleme ve maddi olanaklar sağlanmalıdır. Merkezi yönetim ile büyükşehir belediyelerinin toplumsal uyumun sağlanmasında işbirliği içinde çalışma yürütmeleri gerekmektedir.  

Keywords

Abstract

Millions of immigrants from Syria fled the conflicts and took refuge in various countries. Especially in border countries, the number of Syrian refugees is very high. Among the border countries, Turkey is the country that hosts the highest number of Syrian refugees. The number of registered Syrian refugees in Turkey is close to four million. As urban refugees, Syrian refugees are scattered in various cities of Turkey. The existing problems in the cities, which are faced with a dense refugee population, have aggravated and many new problems have emerged. City governments have faced such an intense urban refugee problem together with Syrian refugees.

Infrastructure, economic and social problems have increased in cities where urban refugees are concentrated. Local governments responsible for cities also have to deal with these problems. However, the absence of legal regulations regarding refugees in Turkey and the fact that local governments have not been given clear legal responsibilities regarding refugees further aggravate the problems.

This study was conducted to reveal the policies and practices of metropolitan municipalities towards refugees in Turkey, which has a large refugee population. With the online questionnaire sent to the relevant units of the metropolitan municipalities, it was tried to understand the studies they carried out for the urban refugees and the problems they faced. The four metropolitan municipalities that answered the survey questions provided various social services and assistance to the refugees in the cities, but the lack of financial means was shown as the main problem. They state that city administrations are responsible for ensuring social integration. When their answers are evaluated, legal arrangements and financial opportunities should be provided for the development of social services and assistance of metropolitan municipalities for urban refugees.

Central government and metropolitan municipalities should work in cooperation to ensure social integration.

Keywords


  • Adıgüzel, Y, Tekgül, N. (2019). Türkiye’deki Suriyeliler ve Göç Yönetiminde Belediyelerin Rolü, İstanbul: UCLG-MEWA Yayınları.

  • Akman, K. (2018). Göç Yönetiminde Yerel Yönetimler ve STK İşbirliği, Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi, 1(3), 452-466.

  • Amnesty International, (2014), Hayatta Kalma Mücadelesi, Londra: Uluslararası Af Örgütü.

  • Çakırer-Özservet, Y. (2016). Uluslararası Göç, Yerel Yönetimler ve Toplumsal Uyum, İller ve Belediyeler Dergisi, TBB, (813), 48-55.

  • Çamur, A. (2017). Suriyeli Mülteciler ve Belediyelerin Sorumluluğu: İzmir Örneği, BEU SBE Dergisi, 6(2), 113-129.

  • Duğan, Ö. & Gürbüz, S. (2018). Suriyeli Sığınmacıların Sosyal Entegreasyonuna Yönelik Bir Araştırma, Journal of Turkish Studies, 13(26), 529-546.

  • Erdoğan, M.M. (2017), Kopuş’tan Uyum’a: Suriyeli Mülteciler ve Belediyelerin Süreç Yönetimi: İstanbul Örneği, İstanbul: Marmara Belediyeler Birliği (MBB) Kültür Yayınları.

  • Faist, T. (2003). Uluslararası Göç ve Ulusaşırı Toplumsal Alanlar, Çev. A.Z. Gündoğan, C. Naxar, İstanbul: Bağlam Yayınları.

  • Kahraman, S., Tanıyıcı, Ş., Kutlu, Ö. (2019). Türkiye’de Yerel Yönetimler ve Yabancı Göçmenler, Giresun Üniversitesi, İİB Dergisi, 5(1)0, 44-68.

  • Karasu, M.A., (2016), Şanlıurfa’da Yaşayan Suriyeli Sığınmacıların Kentle Uyum Sorunu, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21(3), 995-1014.

  • Koca, A., Yıkıcı, A., Kurtarır, E., Çılgın, K., Çolak, N., Kılınç, U. (2017). Kent Mülteciliği ve Planlama Açisindan Yerel Sorumluluklar Değerlendirme Raporu, TMMOB Şehir Plancıları Odası, İstanbul Şubesi.

  • Mülteciler Derneği (2022). Türkiye’deki Suriyeli Sayısı, https://multeciler.org.tr/turkiyedeki-suriyeli- sayisi/

  • ORSAM (2016). Türkiye’deki Suriyeli Mülteciler: Uzun Vadeli Entegrasyon İçin Fırsatlar ve Zorluklar, Toplantı Değerlendirmesi, No:1, Ocak 2016.

  • TUIK (2022). İl ve İlçelere Göre İl/İlçe Merkezi, Belde/Köy Nüfusu ve Yıllık Nüfus Artış Hızı, https://data.tuik.gov.tr/Kategori/GetKategori?p=Nufus-ve-Demografi-109.

  • UNHCR (2022). Türkiye’deki Mülteciler ve Sığınmacılar, https://www.unhcr.org/tr/turkiyedeki- multeciler-ve-siginmacilar.

  • Woods, A., Kayalı, N. (2017). Engaging Syrian Communities: The Role of Local Government in Istanbul, Istanbul Policy Center.

  • Yanar, B., & Erkut, G. (2020). Belediyelerin Suriyeli Mültecilere Yönelik Politikaları: İstanbul Örneği. Şehir ve Medeniyet Dergisi, 6(12), 190-214.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics