İnsanların temel hak ve hürriyetlerinden yoksun bırakılarak zorla sömürüye maruz bırakılması ve ticarete konu edilmesi nedeniyle günümüzde modern kölelik olarak adlandırılan insan ticareti son yüzyılda kişilerin zorla çalıştırılması, hizmet ettirilmesi, fuhuş yaptırılması, dilendirilmesi, evlendirilmesi, organ ve dokularından yararlanılması, çocukların askerlik alanında kullanılması ve çocuk satışı gibi çok farklı istismar şekillerinde görülmeye başlanmış ve ülkeler coğrafi konumlarına göre kaynak ülke, transit ülke ve hedef ülke olarak insan ticareti suçundan etkilenmiştir. Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Konseyi (AK) ve Avrupa Birliği (AB) gibi uluslararası örgütlerin bu konuya vermiş olduğu önem ve yapılan uluslararası anlaşmalar insan ticareti suçu ile mücadelede dönüm noktası olmuş; çoğu ülke yapılan bu uluslararası anlaşmaları onaylayarak iç hukuklarında düzenlemişlerdir.
Bu çalışmada insan ticaretinin tarihsel gelişimi, tanımı, görünüş biçimleri ve hukuksal boyutu açıklanarak kurumsal raporların analizi sonucu elde edilen verilerle birlikte genel değerlendirme yapılmış ve insan ticareti ile mücadelede çözüm önerileri sunulmuştur.
Modern slavery, which encompasses trafficking in human beings, has taken on a multitude of forms, including forced labour, forced service, prostitution and begging. These practices collectively violate the fundamental rights and freedoms of individuals and subject them to forced exploitation and trafficking. Marriage, the use of organs and tissues, the deployment of children in military service, and the sale of children in the last century have all been forms of trafficking in human beings. Countries have been affected by this crime in various ways, depending on their geographical location. They may be source countries, transit countries, or target countries. The prioritisation of this issue by international organisations such as the United Nations (UN), the Council of Europe (CoE) and the European Union (EU), along with the international agreements that have been made, have constituted a turning point in the fight against the crime of human trafficking. The majority of countries have ratified these international agreements and incorporated them into their domestic legislation.
This study examines the historical development, definition, appearance forms and legal dimension of human trafficking. It presents a general evaluation and offers insights into the data obtained from the analysis of institutional reports and solution suggestions for combating human trafficking.